En defensa dels rius i per l’aigua pública

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública (XVAP) convoca una concentració, a la Plaça de Manises davant les seus de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València, el proper dia 22 de març, a les 19:00h, per reivindicar polítiques efectives de protecció dels rius i altres ecosistemes aquàtics, la fi dels processos de privatització i la recuperació de la gestió pública de l’aigua.

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública, que agrupa diverses organitzacions ciutadanes valencianes ecologistes, sindicals, veïnals, etc. en defensa del dret humà a l’aigua potable i al sanejament i de la gestió pública de qualitat, invita a tota la ciutadania a commemorar el Dia Mundial de l’Aigua amb una mobilització en defensa dels rius i per l’aigua pública.

Malgrat que ja en 2000 la directiva marc de l’aigua va establir que l’aigua no és una mercaderia, sinó un patrimoni que cal protegir i defensar i que, en 2010, l’Organització de Nacions Unides va reconèixer l’accés a l’aigua potable i al sanejament com un dret humà fonamental, les institucions públiques valencianes no han pres les mesures necessàries per recuperar i protegir els ecosistemes aquàtics. Tampoc han regulat la gestió de l’aigua per a garantir el dret humà i acabar amb el substanciós negoci privat que unes poques empreses fan a costa d’un bé fonamental per a l’existència humana. Unes empreses, que en el Dia de l’Aigua acostumen a exercir tot el seu poder mediàtic per a presentar-se com l’única opció de governança d’un servei, que per la seua natura és i ha de ser públic. Mentre en altres llocs del nostre entorn s’han pres els últims anys actuacions emblemàtiques, com la remunicipalització dels serveis a París i Berlin o la recent recuperació de la gestió pública de l’aigua a Valladolid, que mostren el camí a seguir.

En el Dia Mundial de l’Aigua volem exigir als representants públics de la Comunitat Valenciana que adopten mesures immediates per:

1) Protegir els rius i altres ecosistemes aquàtics i defensar el cicle integral de l’aigua com a bé públic gestionat al cent per cent des del sector públic, evitant la seva conversió en objecte de lucre, tot respectant els drets i les garanties laborals dels treballadors i treballadores.

2) Desenvolupar un marc legislatiu que reconega el dret humà a l’aigua i al sanejament i garantisca la seua aplicació, d’acord amb els principis reconeguts per Nacions Unides deixant de banda els interessos mercantilistes i atenent les necessitats de les persones.

3) Crear un organisme supervisor amb participació ciutadana que establisca objectius per a la prestació d’un servei de qualitat, eficient i sostenible en el cicle integral de l’aigua urbana (captació, transport, potabilització, distribució, clavegueram, depuració i abocament), a un preu assequible, i vetlle pel seu compliment.

4) Oferir immediatament suport i assessorament tècnic i econòmic als municipis perquè realitzen un control efectiu de la prestació del servei del cicle integral de l’aigua sota els principis de servei públic d’interès general i inicien el procés de recuperació de gestió pública de l’aigua. Mentre es produeix aquesta recuperació cal garantir la licitació pública i transparent i l’accés a l’aigua potable dels usuaris en situació de pobresa, impedint els talls de subministrament.

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública invita a totes les organitzacions cíviques que compartisquen aquestes exigències a adherir-se a la convocatòria de concentració davant la Generalitat Valenciana i la Diputació de València el proper dia 22 de març, a les 19:00h.

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.